23 Aralık 2010 Perşembe

Efsaneler #1 - Billy Bremner

Ülke: İskoçya
Doğum Tarihi: 9 Aralık 1942
Ölüm Tarihi: 7 Aralık 1997
Mevki: Orta Saha
Oynadığı Takımlar: Leeds, Hull City, Doncaster

Hangi 50-60 yaşlarındaki Leeds United taraftarına Billy Bremner deseniz, eminim ki size anlatacakları 1-2 anıdan çok daha fazlası olacaktır. Hiç Yorkshire'a gittim mi? Hayır ama Bremner'ın Leeds'deki efsanesinden haberdar olmak için orada bulunmaya gerek yok. 17 yaşında, 1959 yılında ilk kez Leeds forması giyen efsane yaşında kaptanlığa yükseldi ve 11 yıl boyunca takımının kaptanlığını yaptı.

Billy, liseli bir gençken İskoçya'nın Stirling bölgesinde bir Leeds United scoutu tarafından keşfedilir ve hemen Elland Road'un yolunu tutar. Daha önce Arsenal ve Chelsea takımları da onu izlemiştir ancak boyunun çok kısa (1,65) olması nedeniyle "bundan topçu olmaz" diyerek İskoçya'ya geri gönderilir. 16 boyunca hiç çıkarmamak üzere giyer ilk kez Leeds formasını 1960'da. Kısa sürede hırçın, sert, tutkulu ve zeki futboluyla kendine ün yapar. 1964 yılında takımı ikinci ligden birinci lige yükselmeyi başarır. Leeds'in birinci lige damga vurması uzun sürmez ve liderliğe oynamaya başlarlar. 1966 yılında takımın kaptanı Bobby Collins sakatlanır. Menajer Don Revie kaptanlığı Bremner'a verir ve Collins bir daha pazuband göremez. Bremner 1976 yılına kadar kaptan kalacaktır.

1970'lerde Leeds daha önce hiç başarılmayan bir olayı gerçekleştirmeye çok yakındır. Lig, FA Cup ve Avrupa şampiyonluğu. Talihsiz bir şekilde üçü de ellerinden kaçar ve bu süreçte Leeds United takımı dünya çapında "çirkeflikle" tanınacaktır. Özellikle Billy Bremner, ülkenin en antipatik futbolcularından biri olmuştur. 1974 yılında kulübün efsane menajeri Don Revie görevinden İngiltere'yi çalıştımak üzerine ayrılır ve yerine Brian Clough getirilir. Clough'un futbolcularla, özellikle de kaptan Bremner'la yaşadığı sorunlar üzerine 44 gün sonra görevine son verilir. Bu süreçte Leeds son 20 yılın en başarısız dönemini geçirir.

Eski günlerdeki başarılar yavaş yavaş tarih olmaktadır ve kulüp yöneticileri artık bazı şeylerin değişmesi gerektiğini düşünür. 1976'da Bremner Leeds'ten ayrılır. 17 yılda tam 772 kez forma giymiştir ve bu halen kulüp tarihinin en iyi ikincisi olduğu anlamına geliyor. Doncaster ve Hull City'de kendisi adına fena olmayan günler geçirir ve yaş 39 olunca da futbola veda eder. 

Bremner 80'lerde menajerliğe de el atar ama öyle futbolculuktaki kadar efsaneleşen bir başarıya imza atamaz. 1997 yılında kalp krizi geçirir ve hayatını kaybeder. Ama Leeds taraftarları onu asla unutmayacak. Elland Road'a ne zaman gitseler, Billy Bremner heykeli onları karşılayacak çünkü. 


The Ballad of Billy Bremner (Bremner Marşı)

There's a tale I'm goin' to tell you
All about a brave young man
Who was born in bonny Scotland
That's where history began

He once cheered the Glasgow Celtic
Just the soon as he could talk
And he'd kick a paper football
Just the soon as he could walk

And his name is Billy Bremner
We will never forget his deeds
He was made to play for Scotland
Now he captains United of Leeds

So he came to Leeds United
And they made Don Revie the boss
All the Elland Road fans were excited
and wor gain was Celtic's loss

Many giants have tried to slay him
When he fights for every ball
But he knows the famous saying
When they're big the harder they fall

And his name is Billy Bremner
We will never forget his deeds
He was made to play for Scotland
Now he captains United of Leeds

When they talk of Matthews and Pele
Of Lawton and Finney and James
Like a whiskey in your belly
He will glow amongst those names

He will lead our lads to glory
He will lead our lads to fame
When they sing United's story
You will always hear the name

And his name is Billy Bremner
We will never forget his deeds
He was made to play for Scotland
Now he captains United of Leeds

And his name is Billy Bremner
We will never forget his deeds
He was made to play for Scotland
Now he captains United of Leeds

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder